Reptileworld Subrahmanya


  Dé site voor veel informatie en foto's van diverse reptielen en geleedpotigen


                                                                                                                                                 WURG SLANGEN
    FotoBron:kewlwallpapers.com
Deze website is het beste te bekijken met Firefox, Opera of IE | Met een minimale resolutie van 1280×1024 pixels

Info & Caresheets

Info

Caresheets

Foto's

Mythe en werkelijkheid | Aanvallen van reptielen

De meeste reptielen zijn vredelievende dieren die als ze worden bedreigd liever op de vlucht slaan dan een mens aanvallen. De kans dat je bij een verkeersongeluk om het leven komt, of zelfs door een bijensteek, is nog altijd groter dan dat je aan een slangenbeet overlijdt, waarbij het haast niet uitmaakt waar je woont.
Toch worden elk jaar over de hele wereld duizenden slangenbeten geregistreerd, meestal door ongevaarlijke maar ook door giftige slangen. Omdat deze aanvallen zich vaak in afgelegen landelijke gebieden voordoen, is het moeilijk exacte cijfers te geven. Veel slangenbeten, zelfs dodelijke, worden niet aangegeven.
Volgens sommige schattingen worden elk jaar 5 miljoen mensen door een slang gebeten, waarbij 125.000 dodelijke slachtoffers vallen.

In Azië, Afrika en Zuid-Amerika loop je de grootste kans door een gevaarlijke slang te worden gebeten en het niet te overleven. In India alleen al overlijden naar schatting jaarlijks tussen de 35.000 en 50.000 mensen aan een slangenbeet. Dit komt door de enorme bevolkingsaantallen, maar ook omdat zoveel boeren en bosarbeiders regelmatig in contact komen met gifslangen. In veel streken is het aantal knaagdieren en kikkers sterk toegenomen door ontbossing voor landbouwgrond, wat ook weer meer slangen aantrekt. In dergelijke gebieden worden veel landbouwers gebeten, vaak door goed gecamoufleerde slangen die zich in de dichte vegetatie schuilhouden. De voornaamste gevaarlijke boosdoeners in Aziatische landen zijn cobra's en adders, vooral de veel voorkomende en gevaarlijke Russell's adder. In India, het Midden-Oosten en Afrika maakt de kleine maar zeer defensieve zaagschubadder elk jaar veel dodelijke slachtoffers.

Hoewel mensen ook in ontwikkelde landen door slangen worden gebeten, met name in Noord-Amerika en Australië, is het sterftecijfer lager door betere medische hulp en een betere beschikbaarheid van tegengif. Ondanks het feit dat de dodelijkste slangen ter wereld in Australië leven, overlijdt daar gemiddeld slechts één persoon per jaar aan een slangenbeet. In Noord-Amerika vallen jaarlijks vijf à tien dodelijke slachtoffers, van zo'n 8000 beten van gifslangen zoals ratelslangen en verschillende soorten mocassinslangen.

Mensen kunnen ook door andere reptielen worden aangevallen, vooral door krokodillen.
In Afrika alleen al worden elk jaar honderden mensen gedood door krokodillen. Dit komt vooral doordat de groeiende bevolking steeds verder binnendringt in het leefgebied van de krokodil.
In Australië kan een aanval van de gevreesde zeekrokodil altijd op veel publiciteit rekenen, maar toch is dat zeldzaam. Gemiddeld valt er jaarlijks één dodelijk slachtoffer, de meeste mensen weten waar de krokodillen leven en zijn er erg voorzichtig mee.

Reptileworld Subrahmanya

bestaat uit de volgende verschillende onderdelen: