Reptileworld Subrahmanya


  Dé site voor veel informatie en foto's van diverse reptielen en geleedpotigen


                                                                                                                                                 WURG SLANGEN
    FotoBron:kewlwallpapers.com
Deze website is het beste te bekijken met Firefox, Opera of IE | Met een minimale resolutie van 1280×1024 pixels

Info & Caresheets

Info

Caresheets

Foto's

Flagelaten, hoe te behandelen?


Flagelaten

Dit is een wormachtige bacterie die in de darmen leeft. Deze bacterie zorgt ervoor dat de slang niet wil eten. En als de slang wel eet, zorgt deze ervoor dat de prooi weer wordt uitgespuugd. Het grootste symptoom is dus, het niet eten en/of het uitspugen van de prooi. De slang wordt dus steeds magerder. Wat zonder behandeling en antibiotica de dood tot gevolg heeft. Wat logisch is, want de slang krijgt geen voedingsstoffen binnen. Ook kan een vreselijke stank van de ontlasting erop wijzen dat de slang last heeft van flagelaten.

Als u denkt dat uw slang last heeft van een flagelaten uitbraak, en er zeker van wilt zijn, kunt u de ontlasting laten checken bij elke willekeurige dierenarts of een slagenkenner die er verstand van heeft. Deze kan een beetje ontlasting uitmasseren en het onder de microscoop analyseren op parasieten en dergelijke.

Er zijn verschillende middelen tegen flagalaten in de handel, het meest wordt flagyl gebruikt. Dit middel kunt u overigens ook preventief gebruiken. Nadat de dieren uit de winterrust komen is een mooie tijd om preventief tegen flagalaten te behandelen, de behandeling is hetzelfde als wanneer de slang daadwerkelijk flagalaten heeft.

De behandeling met flagyl is een kuur van 1 maal daags voor 10 dagen lang en het middel wordt oraal (via de bek) ingebracht.

Het middel kan het makkelijkst worden toegedient door middel van een sonde op een spuitje te plaatsen, zoals men die ook gebruikt om medicijnen toe te dienen bij honden en katten.

De dosis Flagyl is tussen de 50 en de 70 mg per kilo slang. De dosering is over het algemeen 0.6 ml per kilo. Vraag voor de zekerheid de dierenarts even na wat jou slang nodig heeft!!


Elke slang heeft last van flagelaten. Er is geen slang op deze aardkloot die geen flagelaten heeft, in een terra of in het wild, wildvang of nakweek. Het is alleen zo dat de hoeveelheid flagelaten die een slang heeft, geen problemen geven. Het kan zijn dat een slang stress ondervind, of niet in de goede omstandigheden wordt gehouden, waardoor de flagelaten bedreigend worden, omdat door stress en/of de verkeerde omstandigheden, de flagelaten zich gaan uitte.
Reptileworld Subrahmanya

bestaat uit de volgende verschillende onderdelen: